Motorische ontwikkelingsproblemen bij kinderen

Fysiotherapeutisch Centrum Heerde houdt woensdag 12 februari een inloopspreekuur voor kinderen die moeite hebben met bepaalde motorische vaardigheden of die klachten hebben aan het houdings- en bewegingsapparaat.

Het spreekuur wordt geleid door kinderfysiotherapeute Kirsha Kamphuis. ‘Bij elke leeftijd van een kind horen motorische vaardigheden die het onder de knie moet krijgen. Soms is het nodig dat het daarbij hulp krijgt. Met name in de basisschoolperiode krijg ik dergelijke hulpvragen regelmatig. Ik geef de ouders en het kind dan adviezen wat ze hier zelf aan kunnen doen. En als dat nodig is doe ik met het kind spelenderwijs oefeningen die de motorische ontwikkeling stimuleren.’

Kinderfysiotherapeute Kirsha Kamphuis aan het werk.

Welke signalen duiden op motorische ontwikkelingsproblemen? ‘Kinderen met een grof motorische achterstand hebben vaak een opvallend looppatroon. Ze zijn wat houterig en onrustig en bewegen veel. Tijdens gymlessen kunnen ze vaak niet meekomen. Kinderen met problemen met de fijne motoriek hebben vaak een schokkerig en moeilijk leesbaar handschrift. Ze hebben moeite met kleuren, knippen, knutselen, plakken en bouwen. Bij de schrijflessen hebben ze grote moeite om het tempo bij te houden.’

Is er wat aan te doen? ‘Jazeker! Veel zelfs. Bovendien geldt in het algemeen dat hoe eerder een kind met motorische ontwikkelingsproblemen wordt geholpen, hoe minder zijn motorische ontwikkeling verstoord wordt. Ik zie echter dat ouders bij dit soort problemen vaak te lang blijven afwachten. Kinderfysiotherapie kan echt verschil maken. Bovendien is het direct toegankelijk en er is geen verwijzing nodig van een arts. Elk kind onder de 18 jaar heeft recht op 18 fysiotherapiebehandelingen in de basisverzekering.’

Naast het helpen van basisschoolkinderen behandelt Kirsha baby’s met een voorkeurshouding of huilproblematiek, baby’s en peuters met motorische problemen en kinderen met pijn- of vermoeidheidsklachten. ‘En we zijn afgelopen maand gestart met Fitkids, een fitness- en oefenprogramma voor kinderen die een inactief leven leiden vanwege een chronische ziekte, beperking of langdurige aandoening. We laten hen het plezier en het nut van bewegen ervaren en verbeteren hun fysieke en mentale conditie. Meer informatie hierover is te vinden op www.fysioheerde.nl.’

Het inloopspreekuur op 12 februari wordt gehouden van 17.00 tot 18.00 uur in de behandelruimte van de kinderfysiotherapie. Deze bevindt zich op de begane grond van Gezondheidscentrum Heerde. Neem hiervoor de zijingang, 17 meter rechts van de hoofdingang. Wilt u niet wachten en direct een afspraak maken? U kunt Kirsha onder kantooruren bellen op telefoonnummer (0578) 69 63 63.

Top