“Hoe eerder een kind geholpen wordt, hoe geringer de verstoring.”

Een huilbaby, een baby met een voorkeurshouding of een baby die voortdurend de rugspieren aanspant waarbij het zich overstrekt, of die niet op de buik wil liggen. Maar ook een kind met een opvallend looppatroon dat regelmatig struikelt. Of een kind met een schokkerig handschrift dat moeite heeft met het tempo van de schrijflessen op school. Zomaar wat situaties die ouders zorgen geven en voor vragen stellen. Om het inwinnen van medisch advies in dit soort gevallen gemakkelijker te maken, houdt Fysiotherapeutisch Centrum Heerde op woensdag 14 oktober tussen 17.00 en 18.00 uur een speciaal inloopspreekuur. De ervaring is namelijk dat een kinderfysiotherapeut vaak uitkomst kan geven.

Iemand die daar goede ervaringen mee heeft is Nikky Joël. “Mijn dochtertje Elona was ongeveer drie maanden oud toen ik merkte dat ze moeite had met het van links naar rechts draaien van haar hoofdje. Ze lag daardoor driekwart van de tijd met haar hoofdje naar rechts gedraaid wat een afgeplat hoofdje tot gevolg kan hebben. En ze lag geregeld in een gespannen en achterovergebogen houding, met haar hoofdje achter in de nek. Daar maakten we ons best wel zorgen om.”

Via een doorverwijzing van het consultatiebureau kwam ze terecht bij Kirsha Kamphuis, kinderfysiotherapeute bij Fysiotherapeutisch Centrum Heerde. “Zij constateerde dat Elona een blokkade had in haar nekje door een foute stand van de eerste nekwervels waardoor ze zich ging overstrekken. Om dit te verhelpen verwees ze me door naar haar collega Judith die onder meer kinder-manueel therapeut is. En om Elona af te helpen van haar voorkeurshouding kregen we praktische tips en tricks die Kirsha bij ons thuis kwam voordoen. Het gaat nu heel goed met Elona, ze is inmiddels zes maanden. Het overstrekken is over en ook een voorkeurshouding heeft ze niet echt meer. Daar zijn we heel blij om.”

Kirsha Kamphuis: “Naast baby’s zie en behandel ik ook kinderen die moeite hebben met bepaalde motorische vaardigheden. Met name in de basisschoolperiode krijg ik dergelijke hulpvragen. Ik geef de ouders en het kind dan adviezen wat ze hier zelf aan kunnen doen. En als meer nodig is, doe ik met het kind spelenderwijs oefeningen die de motorische ontwikkeling stimuleren. In het algemeen geldt dat hoe eerder een kind geholpen wordt, hoe geringer de verstoring is van zijn of haar motorische ontwikkeling. Dat is voor ons de hoofdreden om een gratis inloopspreekuur voor kinderen te houden. Voor kind en ouders is het fijn om in dergelijke situaties snel en makkelijk ergens terecht te kunnen voor advies.”

Het kinder-inloopspreekuur op 14 oktober is in de behandelruimte van de kinderfysiotherapie, op de begane grond van Gezondheidscentrum Heerde. Neem hiervoor de zijingang van het centrum, 17 meter rechts van de hoofdingang. Wilt u niet wachten en direct een afspraak maken? U kunt Kirsha onder kantooruren bellen op telefoonnummer (0578) 69 63 63. Fysiotherapeutisch Centrum Heerde is normaal geopend voor individuele behandelingen en werkt volgens de laatste richtlijnen van het RIVM en het keurmerk Fysiotherapie. Meer informatie over het centrum is te vinden op www.fysioheerde.nl.

Top