Meten is weten met de InBody

Fysiotherapeutisch Centrum Heerde beschikt sinds kort over een Body Composition Analyzer, een geavanceerd apparaat dat de samenstelling van het lichaam meet. Hierbij maakt het onderscheid tussen vet, eiwitten, mineralen en lichaamsvocht wat een goed beeld oplevert van iemands gezondheid. Tineke Brugman uit Wapenveld was de eerste die er gebruik van maakte. “Het is belangrijk om gezond te leven. Te zorgen dat het van binnen goed blijft. Een Inbody-meting helpt daarbij.”

Tineke Brugman op de InBody met links fysiotherapeut Lars van IJzendoorn.

Brugman is enthousiast. “De meting zelf duurde amper een minuut. Je gaat in je gewone kleren met blote voeten op de voetplaat van het apparaat staan en houdt twee handelektroden vast. Vervolgens wordt een klein stroomstootje door je lichaam gezonden die de weerstand meet die het tegenkomt.” Lachend: “Je voelt er niets van.” Na de meting volgde een uitgebreide uitleg over de uitkomsten. “Het apparaat meet de samenstelling van het lichaam als één geheel maar ook van de rechter- en de linkerarm, het rechter- en het linkerbeen en de romp afzonderlijk.”

De uitleg werd gegeven door fysiotherapeut Lars van IJzendoorn. “De InBody zoals het apparaat heet, heeft veel mogelijkheden. Je kunt er zwellingen en vochtophopingen mee opsporen die het gevolg kunnen zijn van allerlei klachten. Veranderingen volgen van de hoeveelheid vet rondom de organen. Zien of een dieet en oefeningen helpen bij de behandeling van cardiovasculaire ziektes. Een nauwkeurige gezondheidsevaluatie maken van patiënten met overgewicht die risico lopen op hart- en vaatziekten. En je kunt het gebruiken bij het maken van een professioneel trainingsprogramma en een persoonlijk voedingsplan. Bijvoorbeeld voor mensen die revalideren na corona. Zij kunnen door zich regelmatig te meten thuis hun voortgang volgen met behulp van een app. Van de metingen gaat daardoor ook een motiverende werking uit.”

Brugman: “Het is voor je eigen gezondheid goed om regelmatig te kijken hoe je ervoor staat en of je vooruitgang boekt. Dat stimuleert. Ik raad het iedereen aan die gezond wil leven of die begint met meer bewegen. Meten is weten!”

Naast uitleg krijgen deelnemers van Van IJzendoorn vrijblijvend advies over wat ze kunnen doen om de uitkomsten te verbeteren. “Dat kan een trainingsadvies zijn of een doorververwijzing naar een huisarts of diëtist.” En de kosten? “Een eerste meting met uitleg en advies wordt gezien als een fysiotherapiebehandeling met een extra bijdrage van € 14,95. Een strippenkaart voor vier vervolgmetingen kost € 39,95.”

Kijk voor meer informatie over een InBody-meting op www.fysioheerde.nl. Voor het maken van een afspraak belt u naar telefoonnummer (0578) 696363 of stuur een e-mail naar info@fysioheerde.nl. Fysiotherapeutisch Centrum Heerde is geopend voor individuele behandelingen en werkt volgens de laatste richtlijnen van het RIVM.

Top