Omgaan met de gevolgen van corona

“De acceptatie dat je bepaalde dingen niet meer kunt, is het moeilijkst. Daar heb ik hulp bij gehad van Rianne Schreurs, ergotherapeut bij Fysiotherapeutisch Centrum Heerde. Zij leerde me om niet meer alles achter elkaar te doen. Om mijn energie beter te verdelen over de dag en tussendoor pauzes te nemen.”

Aart Bijsterbosch en ergotherapeut Rianne Schreurs.

Aart Bijsterbosch raakte zoals zovelen dit jaar besmet met corona. “Een collega bleek besmet. Dus liet ik mij testen hoewel ik geen klachten had en mij goed voelde. Dat was op 21 april. Ik weet het nog goed.” De uitslag was een domper: positief. De klachten kwamen 24 uur later. “Ik heb vier uur lang in een warm bad gezeten. Ik kreeg het maar niet warm. Met name de eerste dagen ging het van heel koud naar heel warm. Verder veel hoesten en veel spierpijn. Ik kon daardoor amper slapen. Na negen dagen was dat voorbij. Ik bleef echter moe en had problemen met mijn concentratie. Autorijden naar mijn werk bleek een hele opgave. Ik kwam uitgeteld aan. Dat was niets voor mij. Ik heb jarenlang in het eerste van SEH gevoetbald en voor ik corona kreeg, skeelerde ik en deed ik aan wielrennen. Van het een op het andere moment kon ik niets meer. Dat was moeilijk!”

Het keerpunt kwam toen hij startte met het corona-revalidatietraject van Fysiotherapeutisch Centrum Heerde. “Ik heb gekozen voor het uitgebreide pakket. Met sessies met een fysiotherapeut, ergotherapeut, diëtist en een logopedist. Dat raad ik iedereen aan. Je kunt dan in overleg afbouwen. Neem de diëtist. Zij heeft gekeken naar mijn eetpatroon. Wat kon ik het beste eten om aan te sterken. Na twee sessies wist ik voldoende.”

Op dit moment staat Bijsterbosch nog onder behandeling van een fysiotherapeut en een ergotherapeut. “Die vormen samen een team waar ik altijd terecht kan.” Het gaat goed met hem. ”Mijn concentratievermogen is als vanouds. Alleen conditioneel heb ik nog een slag te maken. Dat doe ik in de oefenzaal van het centrum. Er wordt daar goed opgelet of ik de oefeningen op de juiste wijze uitvoer en niet te veel doe. Ik zoek de grens op maar moet er onder blijven. Doe ik dat niet dan bezuur ik het de dagen erop.” Bij het vinden van die balans heeft hij veel aan ergotherapeut Rianne Schreurs. “Zij heeft me geleerd hoe ik de draad weer oppak. Door mijn energie goed te verdelen, kan ik meer op een dag. Neem het autorijden naar het werk. Ik moet een uur rijden voor ik er ben. Als ik daar nu aankom, neem ik eerst een pauze van 10 minuten. Daarna ga ik uitgerust aan de slag. Ze heeft ook het opbouwschema gemaakt dat ik volg om mijn werk op te pakken. Dat doe ik bijna weer volledig. Ik ben ontzettend blij dat ik voor dit traject gekozen heb!”

Wilt u weten wat de specialisten van Fysiotherapeutisch Centrum Heerde voor u kunnen betekenen? Kijk op www.fysioheerde.nl of bel voor een vrijblijvende afspraak naar telefoonnummer (0578) 69 63 63.

Top