Slaapproblemen bij chronische pijn

Ongeveer 1 op de 5 volwassenen heeft last van langdurige pijnklachten. Van deze mensen ervaart 50 – 70% verstoring van de slaap. Aan de ene kant omdat de pijn de slaap belemmert, aan de andere kant neemt de pijnbeleving toe door het tekort aan slaap. Het is dus een vicieuze cirkel: Pijn leidt tot slecht slapen, wat leidt tot slaaptekort, wat zorgt voor verminderde pijndemping en dus weer leidt tot meer pijn.

Slapeloosheid en chronische pijn bestaan vaak naast elkaar en beïnvloeden elkaar. Kenmerken die vaak voorkomen bij mensen met slaapproblemen en chronische pijn zijn o.a. zorgen/stress, piekeren en gedachten over de klachten. Omdat bij zowel chronische pijn als bij slaapproblemen de oorspronkelijke oorzaak vaak op de achtergrond is geraakt en er andere factoren een rol spelen bij het in standhouden van de problemen is een gedragsmatige aanpak de meest effectieve. 

Mieke Poppema van Muevo is oefentherapeut Cesar, chronisch pijntherapeut en slaapoefentherapeut en kan aan de hand van slaapadviezen, inzichtgevende gesprekken, adem- en ontspanningstechnieken, cognitieve gedragstechnieken en slaapbevorderende oefeningen helpen om slaapproblemen bij (chronische) pijn te verminderen. Omdat geen mens hetzelfde is, wordt voor iedereen een persoonlijk plan opgesteld die zo goed mogelijk in je eigen dagelijks leven toepasbaar is. 

Geïnteresseerd? Bel (0578 69 51 16) of mail (info@muevo.nu) ons gerust. Behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering en er is geen verwijzing nodig.

Top