“Ga niet bij de pakken neerzitten!”

“Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend dat je gezonde kinderen krijgt maar dat is het niet. Mocht het je overkomen: ga niet bij de pakken neerzitten! Er zijn best veel mogelijkheden.” Dat is het advies van Natascha van der Zwan aan (potentiële) ouders. Haar vijfjarige dochter Danae heeft een motorische ontwikkelingsstoornis.

Kinderen met een motorische ontwikkelingsstoornis hebben vaak moeite om bewegingen goed op elkaar af te stemmen en te coördineren. Hierdoor kunnen ze alledaagse taken minder makkelijk uitvoeren dan leeftijdsgenoten. Zoals het gooien en vangen van een bal, traplopen, fietsen, veters strikken, met een pen schrijven of over een lijn knippen. Natascha: “Ik merkte aan Danae dat ze een te lage spierspanning had. Ze kon bijvoorbeeld haar nekje niet omhooghouden. En ze had last van hypermobiliteit. De gewrichten hebben dan een meer dan normale bewegingsuitslag. Ze kon haar duimpje tegen haar onderarm houden en de benen in de nek leggen.”

Danae van der Zwan oefent met kinderfysiotherapeute Kirsha Kamphuis. 

Na het nodige doktersbezoek kwam ze via Isala in de Vogellanden terecht. “Daar komen we nu alleen nog voor controles. De eigenlijke behandelingen vinden plaats bij Fysiotherapeutisch Centrum Heerde, door kinderfysiotherapeute Kirsha Kamphuis. Zij doet tweemaal in de week oefeningen met Danae om haar spieren sterker te maken zodat het bewegen makkelijker gaat en om motorische vaardigheden waar Danae moeite mee heeft, gericht te oefenen.” Daarnaast krijgen ze van Kirsha oefeningen mee voor thuis. “We werken met doelen die we in overleg vaststellen en waar we samen naar toewerken. Als ze gehaald zijn, komen er nieuwe bij. In het begin ging het om de grove motoriek. Moest Danae bijvoorbeeld thuis extra traplopen. Dat deed ze eerst stap voor stap. Inmiddels stap ze gewoon door. Sinds kort zijn we gestart met oefeningen voor de fijne motoriek. Om haar voor te bereiden op groep 3 waar ze na de zomer naar toegaat, en waar ze leert lezen en schrijven. Dat doen we door te kleien en te knippen in klei, en met een potlood te tekenen. Dat kost Danae nog veel kracht. Maar ze gaat goed vooruit. Ik ben heel tevreden met hoe het gaat. Kirsha betrekt ons overal goed bij. We doen het echt samen. Ik raad dit elke ouder aan met kinderen die moeite hebben met grote of kleine bewegingen.”

Naast het helpen van basisschoolkinderen die al dan niet door corona in hun motorische ontwikkeling achterlopen, behandelt Kirsha baby’s met een voorkeurshouding en huilproblematiek, baby’s en peuters met motorische problemen en kinderen met pijn- en vermoeidheidsklachten. Wilt u weten wat zij voor uw kind kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op met Fysiotherapeutisch Centrum Heerde. Dat kan door te bellen naar telefoonnummer (0578) 696363 of te mailen naar info@fysioheerde.nl.

Top