Oefenen met digitale zorg: iets voor u?

Bibliotheek in Heerde zoekt deelnemers én trainers 

Er zijn steeds meer mogelijkheden om via internet uw eigen gezondheid te monitoren en zorg te regelen wanneer het u uitkomt, zonder wachttijd. Zo maakt u een afspraak met de Heerder huisartsen via www.mijnGezondheid.net en bestelt u snel en gemakkelijk nieuwe medicijnen met de Service Apotheek-app van Apotheek Heerde. Hoe dit allemaal in zijn werk gaat, leert u tijdens de cursus DigiVitaler – digitale zorg dichterbij van Bibliotheek Noord-Veluwe in Heerde. Aanmelden kan vanaf vandaag.

Janny Bultman (links), kartrekker van het project DigiVitaler – digitale zorg dichterbij

Gratis cursus
Een van de medewerkers van Bibliotheek Noord-Veluwe die betrokken is bij het project DigiVitaler – digitale zorg dichterbij is Janny Bultman. Ze is enthousiast over het lesprogramma. “Tijdens de cursus, die bestaat uit twee lessen van elk ongeveer 1,5 uur, leren deelnemers hoe ze zelf hun gezondheidszaken regelen via internet. Ze oefenen hoe ze kunnen inloggen, hoe ze videobellen met de dokter en hoe ze hun medische gegevens bekijken in het patiëntenportaal van hun huisarts en ziekenhuis. Ook oefenen ze met handige gezondheidsapps zoals de Service Apotheek-app en leren ze hoe ze betrouwbare informatie vinden over gezondheid en ziekte via sites zoals apotheek.nl en thuisarts.nl.” Deelname aan de cursus DigiVitaler – digitale zorg dichterbij is gratis. “Mensen hoeven zelfs geen lid te zijn van de bibliotheek. Wel is het handig om een beetje ervaring te hebben met een computer, tablet of smartphone.”

Mensen online wegwijs maken
Waarom komt Bibliotheek Noord-Veluwe met deze cursus? Janny: “We zien dat een grote groep mensen moeite heeft alle online ontwikkelingen, waaronder die in de zorg, bij te benen. Omdat ze niet goed weten hoe en waar ze moeten beginnen, het moeilijk vinden, bang zijn om fouten te maken of omdat ze gewoon niet weten wat ze eraan hebben. Als Bibliotheek Noord-Veluwe willen we mensen daarbij helpen en wegwijs maken als het gaat om online zorg. Daarom ontwikkelen we projecten, activiteiten en diensten op het gebied van lezen, leren, informeren en participeren. De cursus DigiVitaler – digitale zorg dichterbij past hier helemaal bij.”

Eerst wel vrijwilligers nodig
Voor de cursus van start kan gaan, zijn er vrijwilligers nodig. Janny: “Bibliotheek Noord-Veluwe omvat negen bibliotheken en twee uitleenpunten. Het is voor ons, zonder vrijwilligers, niet te doen om deze cursus in elk dorp te geven waar we actief zijn. Ook omdat het aantal deelnemers per cursus uit maximaal acht personen bestaat. We zijn daarom op zoek naar mensen die het leuk vinden om anderen wegwijs te maken in de wereld van de digitale zorg. Zij kunnen zich aanmelden als vrijwilliger. Zij krijgen van ons een onlinetraining van twee uur. Na afloop ontvangen ze een certificaat en mogen ze als trainer de cursus DigiVitaler – digitale zorg dichterbij geven.”

Meer informatie en aanmelden
Kijk meer informatie over de cursus DigiVitaler – digitale zorg dichterbij op www.bibliotheeknoord-veluwe.nl/digivitaler. Op deze pagina kunt u zich ook aanmelden als u geïnteresseerd bent in het geven van trainingen. 

Top