Voorkeurshouding? Trek op tijd aan de bel!

“Blijf niet aanmodderen en trek op tijd aan de bel. Beter te vaak dan één keer te laat.” Dit advies wil Jorien Tessemaker meegeven aan alle ouders als het gaat om de gezondheid van hun kinderen. Haar zoon Niek werd zes maanden geleden geboren en ontwikkelde al snel een voorkeurshouding naar links. Een chiropractor én kinderfysiotherapeute Kirsha Kamphuis brachten uitkomst.

Kinderfysiotherapeute Kirsha Kamphuis met Niek.
Kinderfysiotherapeute Kirsha Kamphuis met Niek.

Kirsha Kamphuis is werkzaam bij Fysiotherapeutisch Centrum Heerde en heeft veel ervaring als het gaat om het behandelen van baby’s met een voorkeurshouding. “Hierbij ligt het kindje zo’n driekwart van de tijd één bepaalde kant op of met het hoofdje in de middenpositie. Dat is niet zonder risico. Door het vele liggen op het achterhoofd of de voorkeurszijde kan er een afplatting van de schedel ontstaan en kan het hoofdje scheefgroeien. Ongeveer één op de zes baby’s ontwikkelt een voorkeurshouding. Waardoor dat precies wordt veroorzaakt, weten we niet altijd. Wat we eraan kunnen doen wel.”

Jorien: “Kirsha heeft ons tips en advies gegeven hoe we meer in Nieks houding kunnen variëren. Door hem afwisselend op de rechter- en de linkerarm te dragen en hem vanaf de linker- én de rechterkant te voeden. En hoe je de speeltjes in zijn box legt waardoor hij getriggerd wordt om naar de gewenste kant te kijken.” Kirsha lachend: “Het komt er kort gezegd op neer dat je ervoor zorgt dat prikkels als licht en geluid niet altijd van dezelfde kant komen.” Jorien: “Wat het ook zo fijn maakt, is dat Kirsha Niek thuis behandelt. Ze ziet hele praktische dingen om Niek te stimuleren en denkt mee. Dingen die wijzelf niet zien en waar we nooit aan zouden denken. Bijvoorbeeld hoe je het aankleedkussen goed neerlegt en hoe je met draaien en verschonen zijn minder ontwikkelde kant prikkelt.”

Naast het geven van tips en advies bestaat de behandeling van Niek uit het doen van spierversterkende oefeningen. Kirsha: “Hierbij bewaak ik dat zijn kracht aan beide kanten gelijk blijft.” Jorien blij: “Het gaat momenteel heel goed met Niek. Zijn voorkeurshouding wordt minder, net als de afplatting aan de achterkant van zijn hoofdje. Ook drinken gaat beter. Hij was een slechte drinker door de spanning op zijn kaakjes. Drinken was voor hem daardoor heel vermoeiend.” En wat vindt Niek van dit alles? Jorien trots: “Niek vindt al die aandacht en behandelingen wel gezellig. Hij lacht dan veel en heeft het naar zijn zin.”

Naast baby’s met een voorkeursligging behandelt Kirsha baby’s met huilproblematiek, baby’s, peuters en schoolgaande kinderen die in hun motorische ontwikkeling achterlopen of dat dreigen te doen, en kinderen met pijn- en vermoeidheidsklachten. Wilt u weten wat zij voor uw kind kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op met Fysiotherapeutisch Centrum Heerde. Bel naar telefoonnummer (0578) 696363 of stuur een e-mail naar info@fysioheerde.nl. (Kinder)fysiotherapie is direct toegankelijk, zonder verwijzing van huisarts of specialist. Kinderen krijgen per klacht tot 18 behandelingen gewone fysiotherapie vergoed uit de basisverzekering. Er geldt geen eigen risico.

Top