Handig worden met digitale zorg: ook iets voor u?

De eerste groep deelnemers in Heerde heeft de cursus ‘DigiVitaler – digitale zorg dichterbij’ van Bibliotheek Noord-Veluwe met vlag en wimpel afgerond. Onder hen Aagje Docter (73) uit Wapenveld. Ze is enthousiast over de training. “Je kunt op internet op verschillende manieren je eigen gezondheid monitoren en zorg regelen wanneer het je uitkomt. Tijdens deze cursus heb ik geleerd hoe ik dat doe. Ik kreeg tips, kon vragen stellen en onder begeleiding oefenen. Ik kan het nu helemaal alleen.” Ze is er blij mee. “Ik wil me zo lang mogelijk zelf kunnen redden, zelfstandig blijven. Ik kan nu mijn medisch dossier raadplegen zonder dat ik anderen om hulp hoef te vragen. Deze training raad ik iedereen aan! Net als de vervolgtraining. Daar heb ik me al voor aangemeld.” 

Eerste geslaagden cursus DigiVitaler in Heerde
Eerste geslaagden cursus DigiVitaler in Heerde

Tevreden hoort Janny Bultman het verhaal van Aagje aan. Zij is een van de medewerkers van Bibliotheek Noord-Veluwe die betrokken is bij DigiVitaler. “Tijdens deze cursus die bestaat uit twee lessen van ongeveer 1,5 uur, leren deelnemers hoe ze zelf hun gezondheidszaken regelen via internet. Ze oefenen hoe ze inloggen, hoe ze videobellen met de dokter en hoe ze hun medische gegevens bekijken in het patiëntenportaal van hun huisarts en ziekenhuis. Ook oefenen ze met handige gezondheidsapps zoals de Service Apotheek-app van Apotheek Heerde. Met deze gratis app bestel je gemakkelijk nieuwe medicijnen, heb je altijd een overzicht van de medicijnen die je slikt bij de hand en meld je eenvoudig bijwerkingen. Verder leer je hoe je betrouwbare informatie vindt over gezondheid en ziekte via websites zoals apotheek.nl en thuisarts.nl.”

De cursus DigiVitaler wordt gegeven door Anneke van Dommelen en Henk Ottens, twee vrijwilligers die eerst zelf een training hebben gevolgd waardoor ze nu als docent voor de groep staan. Beiden hebben jarenlange ervaring met computers en het geven van cursussen. Anneke: “Mensen zijn vaak bang om dingen fout te doen. Tijdens deze cursus laten we zien dat dat niet nodig is en maken we ze digitaal bewuster en vaardiger.” Henk: “En door veel te oefenen, word je er handiger in. Daarom werken we met kleine groepjes van maximaal acht personen. Zo kunnen we iedereen die aandacht geven die ze nodig hebben.” 

Deelname aan de cursus DigiVitaler is gratis. Janny: “Mensen hoeven zelfs geen lid te zijn van de bibliotheek. Wel is het handig om een beetje ervaring te hebben met een computer, tablet of smartphone.” Meer informatie over DigiVitaler is te vinden op www.bibliotheeknoord-veluwe.nl/digivitaler. Op deze pagina kunt u zich ook aanmelden als u geïnteresseerd bent in het geven van de trainingen. Henk: “We zijn nu met twee docenten en zouden graag nog iemand erbij hebben. Het is echt harstikke leuk om te doen. Dus als er nog iemand belangstelling heeft?”

Top