Vallen kun je beter voorkomen

Op dinsdag 25 februari wordt in Gezondheidscentrum Heerde een gratis voorlichtingsbijeenkomst gehouden over het voorkomen van vallen. Deze vindt plaats van 14.30 tot 15.30 uur in de fysiotherapiepraktijk op de tweede verdieping. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar info@fysioheerde.nl of door te bellen naar telefoonnummer (0578) 69 63 63.

Tijdens de bijeenkomst wordt onder meer de training Voorkomen van vallen besproken die dinsdag 3 maart start. Deze training wordt gegeven door ergotherapeute Jelena Roosenboom en geriatriefysiotherapeut Wilfred van der Maas. Van der Maas: ‘In vier wekelijkse trainingen worden de belangrijkste zaken rondom vallen en het voorkomen van vallen doorgenomen en geoefend. We staan stil bij de oorzaken van vallen en doen gerichte kracht- en balansoefeningen die thuis kunnen worden gedaan. Daarnaast doen we een balanstest en oefenen we op een hindernisbaan.’

Geriatriefysiotherapeut Wilfred van der Maas

Van der Maas werkt sinds kort bij Fysiotherapeutisch Centrum Heerde. ‘Maar ik ben al 16 jaar fysiotherapeut waarvan 12 jaar geriatriefysiotherapeut. Verder werk ik een dag in de week op het ParkinsonNet coördinatiecentrum in het Radboudumc in Nijmegen.’ Hij helpt graag ouder wordende mensen, zoals hij ze noemt. ‘Zij hebben veelal baat bij multidisciplinaire zorg. Als fysiotherapeut ben je dan samen met andere zorgverleners bezig om zijn of haar functioneren zo goed mogelijk te houden of te krijgen. Vaak gaat het om complexe zorg, om maatwerk. Dat maakt mijn werk uitdagend. Bovendien kun je veel van ze leren. Ze hebben vaak veel meegemaakt. Ik help ouder wordende mensen graag zolang mogelijk zelfstandig te blijven.’

Dat laatste komt terug in de cursus Valpreventie. Van der Maas: ‘Een groot aantal 65-plussers valt minstens eenmaal per jaar. Vaak zijn de gevolgen ernstig. Gemiddeld overlijden er dagelijks 12 mensen door een val. Ook botbreuken en ander letsel met blijvende invaliditeit tot gevolg komen vaak voor. Vooral mensen met chronische ziekten die weinig bewegen en 65-plussers die nog nooit gevallen zijn, lopen een hoog risico. Het is van groot belang dat zij preventieve maatregelen nemen. Daarbij gaat het niet alleen om omgevingsfactoren zoals de veiligheid in en om het huis, of persoonlijke factoren zoals verminderd gezichtsvermogen, krachtverlies en medicijngebruik. Er zijn andere manieren die zorgen dat mensen zolang mogelijk stevig op de been blijven. Deze zaken komen tijdens de cursus aan bod.’ 

De valpreventietrainingen bij Fysiotherapeutisch Centrum Heerde vinden plaats op dinsdag 3, 10, 17 en 24 maart van 14.30 tot 15.30 uur. De deelnamekosten bedragen € 70 die bij aanvang moeten worden voldaan. Dankzij een bijdrage van de gemeente Heerde zijn de deelnamekosten in verhouding laag.

Top