‘Baby’s en kinderen hebben baat bij manuele therapie.’

‘Als kinder-manueeltherapeut behandel ik kinderen van 0 tot 18 jaar die last hebben van stoornissen in hun motoriek. Wat ik vooral doe is het herstellen van de beweeglijkheid van de gewrichten van de wervelkolom en de armen en benen. Door deze gewrichten beter te laten functioneren, verbetert de lichaamshouding en de manier van bewegen.’  

Fysio- en (kinder-)manueeltherapeut Judith Marsman aan het werk.

Fysio- en (kinder-)manueeltherapeut Judith Marsman wordt enthousiast als ze vertelt over haar werk met baby’s en kinderen. ‘Een functiestoornis in bijvoorbeeld de nekwervelkolom kan een abnormale rek veroorzaken op banden, kapsels en spieren. Dat kan naast pijn bij het bewegen van de nek en het hoofd, problemen geven bij het bewegen in het algemeen. Vaak zijn een paar behandelingen voldoende om een beperkte nekfunctie te herstellen.’

Naast opgroeiende kinderen tussen de 2 en 18 jaar die veel last hebben van nekpijn, hoofdpijn en rugpijn behandelt Marsman baby’s met een voorkeurshouding of een overstrekkingsneiging, baby’s en peuters waarvan de motorische ontwikkeling asymmetrisch verloopt en kinderen in de groei die een scheve rug ontwikkelen tijdens het zitten of staan. Voor ze tot behandelen overgaat, doet ze eerst een onderzoek. Daarbij gaat ze niet over een nacht ijs. ‘Ik begin met een screening gevolgd door een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. De uitkomsten daarvan bespreek ik met de ouders en zo mogelijk met het kind. Pas dan wordt besloten of er wordt behandeld.’

En dat is niet de laatste stap. ‘Voor ik overga tot behandelen maak ik een behandelvoorstel dat afgestemd is op het kind en dat ik voorleg aan de ouders. Pas als die akkoord zijn, start ik met de behandelingen. Deze bestaan uit zachte, gerichte technieken uitgevoerd met de handen en die gericht zijn om de beweeglijkheid van de gewrichten en de spieren rondom de gewrichten te verbeteren. Ook geef ik adviezen voor thuis over houding en beweging waar de ouders en/of het kind op kunnen letten en aan kunnen werken. Bij voorkeurshoudingen werk ik daarbij nauw samen met onze kinderfysiotherapeut.’ En of ze gedachten leest: ‘De behandelingen zijn absoluut veilig. Bij het Nederlandse register van kinder-manueeltherapeuten waar ik geregistreerd sta, zijn de afgelopen 15 jaar geen negatieve bijwerkingen gemeld bij de behandelingen van zuigelingen. Kinder-manueel therapie lijkt in de verste verte niet op manuele therapie bij volwassenen.’  

Wilt u weten wat Judith en haar collega’s van Fysiotherapeutisch Centrum Heerde voor u of uw kind kunnen betekenen? Informeer naar de mogelijkheden van ons videoconsult. Samen met een ervaren fysiotherapeut neemt u de klachten door en bespreekt u welke aanpak in uw situatie het meest geschikt is. Bel voor meer informatie onder kantooruren naar telefoonnummer (0578) 69 63 63 of stuur een e-mail naar info@fysioheerde.nl. Fysiotherapeutisch Centrum Heerde is geopend voor individuele behandelingen en werkt volgens de richtlijnen van het RIVM.

Top