Betere diagnose met een echo

“Pijnklachten aan het houdings- en bewegingsapparaat zijn af en toe moeilijk te duiden. Ook voor ons. Daarom maken we bij twijfel gebruik van een echo om te bepalen wat er precies aan de hand is. Zo stellen we de juiste diagnose en kunnen we voor onze patiënten een behandelplan op maat maken. Ze zijn hierdoor sneller van hun klachten af.”

Fysiotherapeut en echografist Loek van den Berg

Fysiotherapeut Loek van den Berg van Fysiotherapeutisch Centrum Heerde mag zich tegenwoordig ook echografist noemen. “Mensen kennen echografie of echoscopie vooral van het maken van zwangerschapsecho’s om de ontwikkeling en gezondheid van een ongeboren kind in de gaten te houden. Je kunt echter veel meer met een echo. Zoals het in beeld brengen van organen of wat wij in onze praktijk doen, het bekijken van afwijkingen aan spieren, pezen en slijmbeurzen. Met behulp van een echo kunnen we haarfijn bepalen of een spier bijvoorbeeld verrekt is of gescheurd. Voor de behandeling maakt dat een groot verschil. Hetzelfde geldt voor een verrekking of scheuring van een gewrichtskapsel of een gewrichtsband, een gescheurde of verkalkte pees en een ontstoken slijmbeurs, om nog wat dingen te noemen. Als je weet wat de pijn veroorzaakt, kun je de behandeling daarop aanpassen waardoor deze effectiever wordt en de klacht sneller verholpen is.”

Een echo-onderzoek duurt afhankelijk van de klachten maximaal een half uur. “Het doet geen pijn en het is niet schadelijk voor het lichaam. De patiënt kan meekijken op een scherm en na het onderzoek volgt direct de uitslag. Ook goed om te weten: Het maken van een echo is onderdeel van het fysiotherapeutisch onderzoek dat wij verrichten. Er worden geen extra kosten voor in rekening gebracht. Fysiotherapie zelf wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering en is dus afhankelijk van het aanvullende pakket dat mensen bij hun zorgverzekeraar hebben afgesloten.”

Wilt u weten wat de specialisten van Fysiotherapeutisch Centrum Heerde voor u kunnen betekenen? Kijk op www.fysioheerde.nl of bel of mail ons. Wij zijn te bereiken op telefoonnummer (0578) 69 63 63 en het e-mailadres info@fysioheerde.nl. Onze praktijken zijn normaal geopend voor individuele behandelingen. We werken volgens de laatste richtlijnen van het RIVM en het Keurmerk Fysiotherapie. Iedere maandag en donderdag is er van 10.00 tot 11.00 uur een gratis online spreekuur. Samen met een ervaren fysiotherapeut neemt u uw klachten door en krijgt u gratis en vrijblijvend advies wat u het beste kunt doen.

Top