Goed ademhalen kan helpen bij lichamelijke klachten

Heeft u al lang lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, nek- en schouderpijn, buikpijn, lage rugpijn, hoofdpijn, duizeligheid en benauwdheid? Of heeft u continu een opgejaagd gevoel? En heeft u van alles geprobeerd om van deze klachten af te komen maar niets helpt? Probeer dan eens ademhalingstherapie. 

Fysio- en ademhalingstherapeute Naomi Kuijpers

Fysiotherapeute Naomi Kuijpers is werkzaam bij Fysiotherapeutisch Centrum Heerde en gespecialiseerd in ademhalingstherapie of zoals het ook wordt genoemd, ademtherapie. “Voor veel mensen is ademen iets vanzelfsprekends wat ze doen zonder na te denken. Een afwijkend ademhalingspatroon kan echter verstrekkende consequenties hebben en verschillende processen in het lichaam negatief beïnvloeden. Dat uit zich dan in lichamelijke klachten. Als ademhalingstherapeut help ik mensen weer bewust en correct te ademen waardoor deze klachten afnemen of overgaan. Tot nu toe haal ik goede resultaten bij hoofdpijn, duizeligheidsklachten, kortademigheid en benauwdheid, onverklaarde buikpijn, pijn op de borst, en nek- en schouderklachten. En wanneer stress een rol speelt bij een klacht is het aanleren van een ontspannend ademhalingspatroon een belangrijke voorwaarde voor de rest van de behandeling. Dat laatste is de kracht van ons centrum. Wij pakken houdings- en bewegingsklachten met verschillende specialisten uit verschillende disciplines aan. Vaak met mooie resultaten.”

Een behandeling van Kuijpers bestaat uit verschillende stappen. “Eerst breng ik met behulp van vragenlijsten in kaart of er aanleiding is om met de ademhaling aan de slag te gaan. Daarna volgt een fysiek onderzoek. Ik laat een reeks aan bewegingen uitvoeren om te beoordelen wat er gebeurt met de ademhaling als het bindweefsel dat de spieren, botten en zenuwen in ons lichaam omgeeft in bepaalde richtingen wordt bewogen. Ook kijk ik of er spierknopen aanwezig zijn in het omliggende spierweefsel. Deze kunnen de ademhaling eveneens ontregelen. Op basis van de uitkomsten van deze onderzoeken gaan we werken aan de kwaliteit van ademhalen en ontspannen, en het opheffen van mogelijke fysieke beperkingen. Dat doen we bijvoorbeeld door middel van milde behandeltechnieken en thuisoefeningen.”  

Heeft u het idee dat uw ademhaling een rol speelt bij uw klachten? Bel ons op telefoonnummer (0578) 696363 of stuur een e-mail naar info@fysioheerde.nl. Ademhalingstherapeute Naomi Kuijpers bespreekt tijdens een intakegesprek graag de mogelijkheden met u. Fysiotherapeutisch Centrum Heerde is normaal geopend voor individuele behandelingen en werkt volgens de richtlijnen van het RIVM. Kijk voor meer informatie op www.fysioheerde.nl.

Top