Als je kind pijn heeft

“Neem lichamelijke klachten van je kind serieus. Doe er wat aan en voorkom erger. Ze hebben één lijf waar ze hun hele leven mee moeten doen.” Vooral deze boodschap wil Jantina van Dijk overbrengen met haar medewerking aan een artikel over haar ervaringen met de kinderfysiotherapeuten van Fysiotherapeutisch Centrum Heerde. “Ze zijn zo toegankelijk! Wat let je?”

“Je hoort het ouderen nog vaak zeggen: ‘niet zeuren maar doorgaan’. Je moet je kind echter niet onnodig pijn laten lijden. De generatie van nu moet het anders doen dan de generatie ervoor.” En ze heeft nog een reden: “Een kind leert: ‘ik heb pijn, er kan iets aan gedaan worden’. Zo leren ze voor zichzelf te zorgen en te luisteren naar de signalen van hun lichaam.”

Sarah van Dijk met links kinderfysiotherapeut Kirsha Kamphuis en rechts fysio- en (kinder)manueeltherapeut Judith Marsman.

Zelf is Jantina ervaringsdeskundige. Haar dochter Sarah (6) had als baby heupklachten. “Ze zat tegen heupdysplasie aan.” Op 4-jarige leeftijd kreeg Sarah opeens last van pijnaanvallen. “We zijn toen bij verschillende kinderartsen geweest. De een weet het aan een beenlengteverschil, de andere aan een ontsteking.” Gelukkig ging de pijn na verloop van tijd vanzelf over. Tot een aantal weken terug.

“Zowel na het fietsen, rennen en skeeleren mankte ze opeens en gaf ze aan pijn te hebben. We zijn toen direct naar de kinderfysiotherapeut gegaan, naar Kirsha Kamphuis. Zij heeft Sarah samen met haar collega Judith Marsman die fysio- en (kinder-)manueel therapeut is, uitgebreid onderzocht. Bijzonder was dat Sarah tijdens dat onderzoek de regie had. Zij gaf aan wat pijn deed. Judith en Kirsha stelden haar op haar gemak en namen echt de tijd om haar pijnklachten te achterhalen. Vervolgens maakten ze een behandelvoorstel en zijn ze na ons akkoord gestart. Na slechts vijf behandelingen, twee bij Kirsha en drie bij Judith, was Sarah pijnvrij en loopt ze ook na een inspanning normaal. Momenteel kijken we het aan. Ze heeft het advies gekregen om lekker te blijven bewegen en fijn buiten te spelen. Ze is nog steeds pijnvrij. Ik mag direct contact opnemen als het weer de kop opsteekt. Dat is een geruststellende gedachte.” Ook Sarah vond het gezellig bij Judith en Kirsha: “Ze waren heel lief voor me!”

Wilt u weten wat de specialisten van Fysiotherapeutisch Centrum Heerde voor u kunnen betekenen? Maak geheel vrijblijvend gebruik van ons online spreekuur, iedere maandag en donderdag van 10.00 tot 11.00 uur. Of bezoek onze website www.fysioheerde.nl. U kunt ons op werkdagen telefonisch bereiken op telefoonnummer (0578) 69 63 63 of stuur een e-mail naar info@fysioheerde.nl. Fysiotherapeutisch Centrum Heerde is geopend voor individuele behandelingen. Wij werken volgens de richtlijnen van het RIVM en het Keurmerk Fysiotherapie.

Top