“Ik ben erna fitter dan ervoor.”

Ouderen stimuleren meer te bewegen en elkaar te ontmoeten zodat ze langer hun zelfstandigheid behouden. Met dat doel verzorgen gespecialiseerde fysiotherapeuten in Heerde beweeglessen in de open lucht. Ze doen dat onder auspiciën van Stichting Mens kom in beweging elke maandag van 10.30 tot 11.30 uur en elke donderdag van 14.00 tot 15.00 uur. Een van de deelneemsters is Dien Kamphuis.

De ‘donderdagmiddag’ beweegroep met rechts vooraan Dien Kamphuis.

Kamphuis (84) bezoekt de beweeggroep op de dondermiddag. “Ik doe dat al zo’n jaar of tien, vanaf de start. Ik vind het heerlijk. Je bent lekker buiten bezig in de frisse lucht. En je doet het samen, we hebben een fijne groep. Het is altijd gezellig. Vaak voel ik me na de les fitter dan ervoor!” De oefeningen die ze doet, doen haar goed. “Elke oefening heeft een achterliggend doel. Zo trainen we ons reactie- en uithoudingsvermogen en doen we kracht-, evenwichts- en lenigheidsoefeningen en oefeningen voor het voorkomen van vallen.” 

De beweeglessen worden gegeven in en om de beweegtuin bij het verzorg- en verpleeghuis Brinkhoven. Kamphuis: “We maken niet altijd gebruik van de toestellen die in de beweegtuin staan. Dat is afhankelijk van het programma. Zo doen we soms ook stoelgymnastiek en voor corona spelvormen zoals balspelen en pittenzakjes gooien.” Lachend: “Loek van den Berg, onze vaste fysiotherapeut, is een onuitputtelijke bron van oefeningen!” Kamphuis doet vrijwel alle oefeningen graag hoewel niet alles meer even goed gaat. “Maar dat maakt niets uit. Je doet wat je kunt, in je eigen tempo. Niemand hoeft zich bezwaard te voelen als iets niet meer kan of lukt.” Niettemin wordt er fanatiek gesport, ook bij minder mooi weer. “We stoppen niet bij elk drupje regen! Als het een beetje miezert, sporten we gewoon. Gaat het tijdens de les harder regenen dan sporten we bij Brinkhoven onder een afdakje. En bij zonnig weer zoeken we de schaduw op. Alleen bij temperaturen boven de dertig graden sporten we niet. Dat is te gevaarlijk.”

Rondom en tijdens de les is er volop ruimte voor sociaal contact. “Halverwege de les is er een waterpauze en na afloop drinken we samen koffie in Brinkhoven. We worden daar altijd heel gastvrij ontvangen. Fijn is dat. Het is sowieso fijn om elkaar na deze coronaperiode weer te zien. Ik heb dat enorm gemist.” Ze beveelt de beweeggroepen aan iedereen aan. “Blijf niet thuis zitten, kom in beweging! Kom anders gewoon eens kijken of nog beter, doe geheel vrijblijvend mee en drink een kop koffie met ons.”

Wilt u meer weten over de beweegroepen van Fysiotherapeutisch Centrum Heerde? Neem contact op met Elien Eltingh of Merdi van Essen. Zij zijn op werkdagen te bereiken op telefoonnummer (0578) 69 63 63. U kunt uw vragen ook mailen naar info@fysioheerde.nl.

Top