“Schaam je niet!”

Bij Isabelle Ale werd twee jaar geleden Fibromyalgie vastgesteld, een aandoening die zorgt voor langdurige en hevige pijn in spieren, pezen, aanhechtingen en gewrichten. Isabelle: “Vaak gaat deze pijn samen met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en hoofdpijn. De klachten wisselen vaak. Ik heb de ene dag meer last dan de andere. Het varieert van normale pijn tot heftige pijn en niet meer kunnen lopen.”

Isabelle Ale met ergotherapeute Matanja Wichers Schreur.

Dat laatste deed de in Heerde wonende Isabelle besluiten een scootmobiel aan te vragen. “Ik heb twee kinderen, een dochtertje van 3 en een zoon van 9. Die gaan er graag op uit. Ook op dagen dat mama zich wat minder voelt.” Verzuchtend maar strijdlustig: “Ik loop al jarenlang met pijn in mijn hele lichaam maar vertik het me daarbij neer te leggen. Ik ben pas 37 en wil nog zoveel met de kinderen doen. Ik heb daarom een scootmobiel aangevraagd voor de dagen dat ik niet kan lopen. Kan ik toch nog ergens met ze naar toe.”      

Door te gaan rijden in een scootmobiel moest ze een psychologische grens over. “Dat was geen gemakkelijke beslissing. Daar moest ik wel overheen, je schaamt je toch. Je ziet aan mij namelijk niet dat ik ziek ben. Mijn pijn is onzichtbaar voor de buitenwereld.” Met de nodige zelfspot: “Behalve op slechte dagen. Dan loop ik als een pinguïn.” Serieus: “Jonge mensen zoals ik die chronisch ziek zijn, hebben baat bij hulpmiddelen zoals een scootmobiel. Het levert je zoveel op. Daarom werk ik mee aan dit artikel. Ik wil iedereen laten weten die in een vergelijkbare situatie zit: schaam je niet. En gebruik hulpmiddelen die er voor jou toe doen.”

Isabelle heeft haar scootmobiel nog niet maar ze heeft op advies van haar WMO-consulente al wel een scootmobieltraining gevolgd bij ergotherapeute Matanja Wichers Schreur van Fysiotherapeutisch Centrum Heerde. “Zij bieden lessen aan van ongeveer een uur. Tijdens een les worden verschillende manoeuvres geoefend en raak je gewend aan het rijden in een scootmobiel. Het is niet moeilijk maar sommige dingen moet je gewoon even ervaren voor je de weg opgaat en uitgelegd krijgen door een deskundige. Zoals het recht de stoep op rijden. Ik raad iedereen zo’n training aan die een scootmobiel gaat gebruiken.”

Bent u geïnteresseerd in een scootmobieltraining? Of wilt u weten wat de specialisten van Fysiotherapeutisch Centrum Heerde voor u kunnen betekenen? Neem geheel vrijblijvend contact op. Bel op werkdagen naar telefoonnummer (0578) 69 63 63 of stuur een e-mail naar info@fysioheerde.nl. Fysiotherapeutisch Centrum Heerde houdt iedere maandag van 18.00 tot 19.00 uur een gratis inloopspreekuur voor mensen die klachten ondervinden aan het houdings- en bewegingsapparaat. Een ervaren fysiotherapeut bekijkt de klacht en geeft vrijblijvend advies wat u het beste kunt doen. Meer hierover is te vinden op www.fysioheerde.nl.

Top