Langer zelfstandig met hulp van een ergotherapeut

“Er is meer steun dan je denkt. Vraag hulp, stap over je drempel heen. Hulp betekent meer mogelijkheden, dat je kunt kiezen. Als ik zie hoeveel baat ik heb bij ergotherapie! Daarom werk ik mee aan dit artikel. Om dit mensen die in een vergelijkbare situatie zitten te vertellen.”

Rob Rosendal en ergotherapeute Matanja Wichers Schreur
Rob Rosendal en ergotherapeute Matanja Wichers Schreur

Aan het woord is Rob Rosendal (53). Rob heeft Multiple Sclerose (MS), een aandoening in de hersenen en het ruggenmerg waarbij er op verschillende plekken ontstekingen ontstaan. Deze ontstekingen zorgen ervoor dat de hersenen sommige functies niet goed kunnen uitvoeren. MS-patiënten krijgen daardoor allerlei klachten. Bijvoorbeeld bij het zien, bewegen of praten. “Ik heb de diagnose secundair progressieve MS. Dat betekent dat mijn lichaam steeds slechter in staat is de schade die door de ontstekingen wordt veroorzaakt, te repareren.”

Het begon in 1998, tijdens het WK-voetbal. Rob is dan 29 jaar, voetbalt met veel passie bij SEH in Heerde en heeft een drukke baan in arbeidstoeleiding en welzijn. “Ik zat in de kroeg voetbal te kijken toen ik vanuit het niets last kreeg van trillingen in mijn linkerbeen. Het leek op slaap in het been en het duurde een week. De maanden erna kreeg ik vaker klachten; ik werd trager, kreeg last van mijn linkerarm en ging zomaar door mijn knie. Dat er iets niet goed zat, was mij duidelijk.”

De zoektocht naar wat hij mankeerde, begon. In eerste instantie zonder resultaat. “Ik werd telkens gerustgesteld maar hield klachten.” Als hij in mei 2002 tegengestelde reflexen krijgt, gaan bij zijn huisarts alarmbellen af. “Als ik thee dronk, werd mijn keel koel.” Onderzoek in het ziekenhuis wijst uit dat Rob MS heeft. “Ik kwam opeens in een totaal andere wereld terecht, die van patiënt.” Het lukt hem lang om zijn ziekte onder controle te houden. Onder andere door op eigen initiatief minder te gaan werken. Dat gaat goed tot 2016. “In dat jaar werd werken als gevolg van MS bijna onmogelijk en ben ik afgekeurd. Dat was een groot verlies voor mij.”

Sinds kort wordt Rob begeleid door ergotherapeute Matanja Wichers Schreur van Fysiotherapeutisch Centrum Heerde. “Matanja helpt en ondersteunt me met praktische zaken: hoe trek ik een jas aan, hoe smeer ik brood, hoe kom ik uit bed, maar ook hoe regel ik ondersteuning vanuit de WMO. Elke keer dat ze geweest is, denk ik ‘het was nuttig’. Matanja denkt in oplossingen en heeft als ergotherapeute een andere zienswijze op alledaagse dingen. Ze neemt me mee in dat proces, leert me anders denken en dat vertalen naar nieuwe situaties. Zo helpt ze me om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven en de dingen zelf te blijven doen.” Dat dat anders gaat worden, weet hij. “Ik ben onderdeel van de statistieken. Als je daarnaar kijkt, weet je wat er vroeg of laat gebeurt.”

Wilt u weten of de ergotherapeuten van Fysiotherapeutisch Centrum Heerde iets voor u kunnen betekenen? Bel (0578 69 63 63) of mail (info@fysioheerde.nl) ons of kijk op www.fysioheerde.nl.

Top